INGEN PEIS, INGEN JUL

Hva er julen uten peis? En grå og trist forestilling, en traurig opplevelse uten magi og mening. Forestill deg julaften uten det magiske lysskjæret over trøtte og lykkelige unger, over mor som endelig har fått av seg den trange bunaden, og far som tar peiling på godstolen med krim og marsipan. 

Peisen er sentral i julen, enten ilden reflekteres i champagneglass, østersskall, gull og glitter, eller skinner i gamle kobberpanner i et lite, eldgammelt kjøkken på fjellet. Mens store filler daler ned der ute og skaper myk landing for både nisse, slede og Rudolf. Hører du ikke dombjellene? Da har du bare ikke kjøpt peis ennå. Julenissen og peis er også to sider av samme sak. Men hvordan havnet han egentlig i pipa og ble så god på nettopp dette trikset at selveste Marilyn Monroe ba ham «hurry down the chimney tonight» i sangen «Santa Baby»? Og hvem ville ikke fortet seg ned den pipa?

Nissen – en kløpper til å delegere

Hemmeligheten er at julenissen selv ikke var først ute med å hoppe i pipa. Historien begynner hos den nederlandske helgenen St. Nikolaus, eller Sinterklaas, som han ble kalt. Denne helgenen ordnet seg med en assistent som het Zwarte Piet, bransjekollega med Knecht Ruprecht i Tyskland og Père Fouettard i Frankrike, den siste hans erkerival. Det var tøffe tider, og mens St. Nikolaus klappet de snille barna på hodet, hadde assistenten jobben med å gi ris til de slemme, i tillegg til den fysisk krevende oppgaven med å klatre ned i pipa og levere gavene. 

På 1700-tallet tok nederlenderne med seg hele juletradisjonen, inkludert Sinterklaas, til Ny Amsterdam, senere kalt New York. Inspirert av denne historien skapte forfatteren Washington Irving i 1809 myten om St. Nikolaus som rir igjennom luften i en slede trukket av reinsdyr. Denne versjonen satt som en kule, og ikke lenge etter ble St. Nikolaus til Santa Claus, tjeneren forsvant i prosessen, og julenissen måtte heretter selv krabbe ned i pipa. Når du vet at det ligger århundrer av tradisjon bak, er det lett å forstå at peis og jul er to sider av samme sak. Tenk på alle de millioner av håpefulle som har hengt opp strømper og ventet spent på besøk i peisen i løpet av natten. Marilyn Monroe er bare en av dem!

Julestemning siden 1984 

Midt på det glade 80-tallet ble Nordpeis etablert av murmester Morten Henriksen. Tanken var å gi alle mulighet til å la peisilden skinne i julenatten, ikke bare de rike med store klebersteinspeiser i villaer. Peiskonseptet med det freshe designet og de gode prisene ble en suksess, og nå er de rentbrennende peisene landets mest solgte.

Det koster nemlig mindre enn du tror å gjøre som Marilyn – parfymere seg med Chanel No. 5, tenne opp et skikkelig peisbål og vente på nissen med ønskeliste fra Tiffany. Her finner du peisen som lager julestemning hjemme hos deg

Noen gode juletradisjoner ved peisen:

  • Portvin & peis. Du kjøper en stor Stilton-ost, graver hull i midten og heller oppi litt portvin, i tillegg til et lite glass ved siden av. Nytes foran bålet. Mer om superkoblingen Stilton og portvin
  • Marshmallows. Ungene kommer til å elske å sitte i pysjamasen og steke gylne, sprø og syndig søte marshmallows over glørne. Streng på søtsakene? Prøv med kastanjer De beste kastanjene kommer fra peisen
  • Har du hund? Gå en lang tur i skogen, og rigg til med et saueskinn foran flammene når du kommer inn igjen. Gjett hvem som kommer til å ende opp i horisontalen.
  • Frokost foran peisen! Dekk opp julefrokosten litt nærmere bålet i år, og bli sittende lenge med kokte egg og juleansjos.
  • Og så det aller viktigste. Lille julaften kveld: Heng opp julestrømper på spjeldhåndtaket eller på egne kroker, og gled deg til neste morgen. It’s magic!  Julestrømpetips til julepeisen

 

Sist, men ikke minst, vet vi også hvorfor det finnes folk som ikke tror på julenissen. De har rett og slett ikke peis!

God jul fra alle oss, til alle dere!