INTERIØRTRENDER 2020

Et hjem som er DEG!

- Den viktigste interiørtrenden inn mot 2020 er at det ikke finnes noen trend. Vi skal velge personlig og skape varme rundt oss. Og peisovnen har aldri vært viktigere, sier kreativ leder Bjørg Owren i IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør).

Tekst: Trude Nergaard

Hvilke farger liker du å ha rundt deg? Hvilken stil synes du er fin? Hva gjør at du føler deg hjemme i et rom? Hva gjør deg glad, og hva gjør deg rolig? Trendforskerne beveger seg i et uoversiktlig landskap om dagen, for det er ingen enkle og tydelige trender. Vi har vært gjennom minimalismen, vi har hatt hvite vegger og stilrene interiører, men nå? Nå er alt lov, bare det er personlig!

Autentisk og lekent

– Det handler om interiør og design som varmer. Det handler om trivsel, autensitet og lekenhet. Vi inviteres til å være friere og ærligere, til å kle av oss det ytre skallet som tidligere har vært så glatt og blankt. Det er lov å vise følelser og være seg selv på godt og vondt. Å være personlig er å være annerledes, for det er jo bare du som er du, sier Owren. 

La peisen stå i fokus i hjemmet. Elementer som tre og grønne planter harmonerer med årets farge for 2020 - Elvesand fra Fargerike.

– Ingen regler altså. Det er kanskje ikke så lett for alle når de skal skape et hjem? 

– Det var nok enklere å kopiere naboens interiør, men samtidig kan du føle deg trygg på at det ikke er noe som er «stygt» eller «fint» i dag. Så lenge det er fint for deg, er det det som teller. Liker du tørkede blomster og blondegardiner, så ha det. Blir du glad av barnetegninger i stua, så heng dem opp. Liker du nordisk design, så kjør på.

Med andre ord: Du er helt fri. Du kan utforske lekenheten og kreativiteten din akkurat som du vil. Knalle til med glade farger og tapet. Blande gammelt og nytt. La en stilren peisovn skinne i et rustikt interiør. Bland gjerne stiler, fordi du liker det. Men er det absolutt ingen trender vi flokkdyr kan lene oss litt på?

Liv og varme

– Jo, vi ser det på fargesiden. Blåfarger og grønnfarger i alle nyanser står sterkt og er en trend. Treverk er virkelig framme i lyset igjen, det er ingen som snakker om «furuhelvetet» lenger. Og vi ser at de gamle klassiske parkettmønstrene kommer for fullt på gulvene. Og ikke minst: Grønne planter.  Så noen tendenser er det. Men først og fremst er trenden at det skal være liv og varme i hjemmet, sier Owren.

Gladnyhet til deg som ikke elsker å rydde, altså: Det skal se ut som det bor mennesker i husene. Det skal være rom for unger og hunder og beina i sofaen. Og det skal være knitrende peisbål og levende varme.

– Peisovnen hører jo definitivt hjemme i dette bildet. Det er ingenting som er så autentisk og norsk som å samles rundt et bål. Det første jeg gjør når jeg kommer hjem fra jobb en fredag, er å tenne opp i peisen. Da er det helg, da er det hyggelig!