MALE PEISEN

Lurer du på hvilken type maling du skal bruke når du skal male peisen? Lurer du kanskje også på hvilke farger som gjelder akkurat nå? 

Vi gir deg tips og inspirasjon.

De fleste av våre peiser leveres i ubehandlet betong. Slik at du kan male den i den fargen du selv ønsker. Mange lurer på hvilken type malingtype man skal bruke når man skal male peisen. Her er svaret enkelt. Bruk vanlig vannbasert, pustende maling i ønsket farge.

 

Peisen trenger ikke være hvit

Tradisjonelt sett har vi malt peisen hvit. Det er jo virkelig klassisk og flott, men peisen må ikke være hvit!

Farger i interiøret har virkelig vært i vinden en stund nå. Blått var det store i fjor, og blånyanser er fortsatt sterkt gjeldene og gjerne i støvete gråblå toner. Tør du male peisen blå? 

 

Mal peisen ton-i-ton med fargen på veggen

Det er veldig tidsaktuelt å male møbler ton-i-ton med veggen. Det samme gjelder peisen. Det skaper en helhet og dybde til rommet dersom du våger å male peisen i samme farge som veggen.

Bilder: Maren Baxter

Grønt er skjønt

Fargeeksperter spår også at grønt er en farge som får fortsette inn i 2018 og med innslag av mer kvikke, blågrønne farger, – gjerne i litt kulørte utgaver. 

Brunt og jordfarger er fargetoner som vi vil se mer av. Vi snakker nå om de mer gylne bruntonene, – som en videreutvikling av de gulbrune tonene vi har sett tidligere. 

Eller hva med å være skikkelig vågal å male peisen i rosa?

Rosa er ikke bare en søt og yndig farge forbeholdt barnerommet lenger – rosa er å se i alle trendmagasiner og det er på alles lepper. For ikke å snakke om vegger; for rosa kan uten tvil sette prikken over i’en i interiøret. Duse rosatoner kan fungere nydelig alene, men også som en friskere aksentfarge inntil alt fra hvitt, grått, blått eller grønt, for å nevne noen. (Kilde: http://lady.inspirasjonsblogg.jotun.no/)

Male peisen med kalkmaling 

Kalkmaling har vært populært i noen år nå. Kalkmaling gir et unikt fargeuttrykk med vakre, kalkede vegger. Hva med å male peisen med kalkmaling? Kalkmaling er perfekt å male peisen med, det gir et industrielt og røft uttrykk. Se for eksempel hvor kult det er med den blågrønne kalkmalingen Kathrine har brukt i bildet under.

Bilde: Kathrine Moserud Simensen (Instagram: @kathrinemoserud)

Slik maler du en ubehandlet peis

Fremgangsmåten er stort sett den samme som for alle andre malingsprosjekter.

  • Se til at underlaget er rent, fast og tørt
  • Bruk maskeringstape mot innsatsen og dørrammen og ellers der du ikke ønsker maling. NB Du bør fyre noen ganger i peisen før du bruker maskeringstape for å herde lakken. Hvis ikke risikerer du at lakken løsner når du drar av tapen.
  • Dersom det er litt sot eller annen misfarging i underlaget kan du bruke grunning før du maler
  • Deretter kan du male 2 strøk med vanlig vannbasert, pustende maling

 

NB: Noen av våre peiser kommer i spesialbetongen Colorado som har en ferdig vokset og polert overflate. Colorado skal ikke etterbehandles eller males. Les mer her om våre ulike betongkvaliteter og behandling her.