HVORDAN OLJEFYREIERE KAN KOMME PÅ BEDRE TANKER

Er du en av dem som er vant til å gå i kjelleren og sjekke «hvordan det går med fyren»? Da er svaret en gang for alle: Det går dårlig

Det er på tide å børste av seg støvet, komme seg ut av fyrkjelleren og høre på hva ungene har lært på skolen om miljø og klimaendringer. Oljefyr er ut. Det som gjelder nå, er varmekilder som både er miljøvennlige, hyggelige og varmer opp huset med sunn, naturlig varme. Og skifter du både mening og varmekilde nå, får du i tillegg penger for det.

Enova inviterer deg til å bli med over gjerdet – der både gresset og fremtiden er grønnere. Der peisilden knitrer og sender ut gode, miljøvennlige vibber. Men pass på: Ordningen varer ikke evig.

Hva skjer? 

For å redusere klimagassutslippene blir det forbudt å fyre med fossil olje fra 2020. Det er en god nyhet for miljøet og dem som kommer etter oss. Dette er heller ikke nytt; i årevis har oljefyren vært dømt nedenom og hjem, den er en tikkende forurensningsbombe og slipper ut 2,7 kilo COper liter fyringsolje. For å være ærlig: Du skulle ha skiftet den ut for lenge siden.

Trøsten er nå at:

1)   Du får økonomisk støtte for å kvitte deg med fyren (hvis du er rask).

2)   Du kan se frem til reduserte energiutgifter.

3)   Det finnes mange vakre og energibesparende alternativer.

4)   Du kommer til å få en mer miljøvennlig og helt sikkert langt mer romantisk hverdag. 

Siste sjanse til å få støtte før den halveres

Enova er et statsforetak som eies av Olje- og energidepartementet og har som oppgave å skape varige endringer i tilbud og etterspørsel etter effektive og fornybare energi- og klimaløsninger. Og sist men ikke minst: Enova gir deg støtte i form av penger for å dumpe oljefyren og skaffe deg peis – eller rehabilitere anlegget du har. Har du oljekamin, får du for eksempel 6 000 kroner i støtte om du bytter denne ut med en rentbrennende vedovn, pelletsovn eller varmepumpe. Men pass på timingen – støtten halveres i 2019 og avsluttes i 2020. Dette kan du få fra Enova.

Mange tjener godt på å fyre mer miljøvennlig

29 millioner kroner ble i fjor delt ut til miljøvennlige og angrende oljefyreiere som kom på bedre tanker. Dette er huseiere som med god samvittighet kan glede seg over et behagelig og sunt inneklima. Nå kan du bli en av de heldige, om du er i stand til å hive deg rundt før tilbudet svekkes.

Her er et eksempel på en super kandidat – et ildsted som både øker verdien på boligen og bidrar med miljøvennlig fyring. I tillegg til at dette er en varmekilde i vakkert utført design:

 

Detox-kur etter oljefyring: Tenn opp i peisen. 

Nordpeis Berlin tar liten gulvplass, men brennkammeret er stort – noe som betyr mer flamme og peiskos for deg. Gulvplaten i klart glass passer til mange typer interiør. Eller hvorfor ikke skape et smykke i rommet med både topp- og gulvplate i Bianco Carrara-marmor? Uansett er modellen liten og nett, men gir god varme. Les mer om Nordpeis Berlin her. 

Slik baner du vei for den vakre peisen:

  • Bestem deg for å gå over til en varmeløsning Enova støtter, helst så raskt som mulig om du vil ha full støtte. Her er tiltak du får støtte til.
  • Husk at Enova ikke støtter skifte fra fossil olje til elektrisitet.
  • Finn ut hvilken ny varmeløsning som passer for deg.
  • Kontakt leverandøren av den nye varmeløsningen, og finn akkurat den varmekilden som kler hjemmet ditt best.
  • Sjekk regelverket for fjerning av oljetank i din kommune. Så ber du om anbud fra flere som kan fjerne oljefyren din.
  • Det siste du gjør, er å melde fra til kommunen om at du har kvittet deg med husets miljøsynder nr. 1, og så registrerer du alle kvitteringer hos Enova. Her får du vite mer om hvordan du gjør det. Etter tre uker får du penger tilbake – i tillegg til en behagelig og trygg hverdag.

 

Send inn søknad nå, og sats på kvelder med fyr på peisen – en vakrere og mer miljøvennlig stemning enn noen oljefyr kan by på.