TA EN TIDSREISE MED NORDPEIS

Har du tenkt på at de dansende flammene du hviler øynene på i en peis, er de samme flammene dine forfedre hvilte sine øyne på for omtrent en million år siden? 

Den evige flammen

De lærde strides om når mennesket ble herskere over ilden, men bålrestene forskere fant i Wanderwerk i dagens Sør-Afrika, er mer enn én million år gamle. De ble funnet i en dyp hule, noe som utelukker et tilfeldig lynnedslag, og strukturen på asken forteller at det ikke er glør som kan ha blåst inn utenfra. Det betyr at de mest sannsynlig er menneskeskapte og at våre forfedre, ellerHomo erectussom vi kaller dem, hadde lært seg å sette pris på flammenes mange kvaliteter. Som for eksempel hvor mye bedre bålstekt mammutkjøtt er enn rått. 

Det går også an å tenke seg at vårt gryntende opphav ikke bare brukte bålet til varme og matlaging, men også som et sosialt samlingspunkt der de utvekslet historier og informasjon, eller bare satt under en skinnfell og koste med hverandre. I den forstand har vi faktisk ikke forandret oss så mye siden den gang. 

Evigheten i en peis

Det blir naturligvis feil å si at vi ikke har forandret oss på en million år. Blant annet har vi skiftet navn tilHomo sapiens, mistet mesteparten av håret, fått smarttelefoner, utviklet grillpølser og bygget hus med TEK 10-standard. Og en hel masse andre ting. Men selv om vi er aldri så hypermoderne og trådløst oppdaterte, vet vi også at ingen bål-app noen gang kan erstatte en ekte knitrende peisild, og at lyset fra en skjerm ikke gjør deg vakker og gyllen, men gusten og blek. Grillpølser smaker også bedre på spidd, og det finnes ikke en varmepumpe i verden som kan erstatte den gylne varmen fra en åpen flamme. 

«Vi hadde vøri fattige om vi ittehadde hatt peisvarmen å ty tel»                                       Alf Prøysen,Trost i taklampa, 1950

«Vi hadde vøri fattige om vi itte hadde hatt peisvarmen å ty tel», sa salig Alf Prøysen. For aldri føler man seg så rik og til pass som sammen med venner eller familie rundt en peis eller et bål. I det varme lyset og lune varmen er det som om noe åpnes i oss og vi kommer i kontakt med noe gammelt og sant, som det er så fort gjort å miste av syne i en travel hverdag. Vi kommer på en måte nærmere både hverandre og oss selv. Dette vet vi i Nordpeis og har derfor ulike ildsteder for så å si ethvert behov, slik at alle skal ha muligheten til å ta del i evigheten samtidig som de befinner seg i en komfortabel og koselig nåtid. 

Finn peisen din her http://nordpeis.no/Produkter/Peis 

Eller hva med en peis på terrassen? http://nordpeis.no/Produkter/Utepeis