TENNING I TOPPEN

Denne artikkelen er til deg som fortsatt krøller avispapir og sparer på eggekartonger. Du som kanskje har en egen kniv til å spikke småflis du legger på toppen av avispapiret du har krøllet, før du møysommelig balanserer veden oppå etter din helt egne og unike oppskrift. Som en slags ved-sjaman sitter du på knærne foran ovnsdøren mens du gløtter og lukker, blåser og myser, og prøver å mane glisne glør til å bli et flammende bål. Denne artikkelen er med andre ord til deg som fyrer feil. 

Unngå bunnfradrag

I alle år har vi lært at når vi tenner i peisen, så tenner vi fra bunnen. Det er jo bare logisk: Flammen går jo oppover, så da må det jo være lurt å legge noe over den hvis du vil ha det til å brenne? Og joda, det fungerer å få fyr på bålet. En million år med praksis har vist menneskeheten det. Men er du ute etter maks varmeeffekt og minimum utslipp, skal du tenne fra toppen.

Årsaken til at det er bedre å tenne på i toppen, er at vedkubber avgir gasser når de blir varme. Om du tenner på den tradisjonelle måten, med papir og kanskje tennbriketter i bunnen, forsvinner disse gassene opp pipen uten å bli forbrent – man kan si du får et uønsket bunnfradrag, viss man skal være litt morsom. Tenner du derimot fra toppen, «fanger» du dem i bunnen slik at de antennes. Disse gassene utvikler høy temperatur når de brennes, noe som igjen fører til at du får bedre varmeeffekt. Veden brenner rett og slett mer effektivt, og du utnytter derfor energien i dem på en bedre måte.

Ved er ikke ved

Tenning i toppen er vel og bra, men hva du fyrer med, er også viktig. Generelt sett kan du si at er det av tre, så kan du brenne det. Unntaket er trykkimpregnert eller malt treverk – dette er spesialavfall, og fyrer du med det i peisen, kan du like godt hive på noen batterier og lyspærer i samme slengen. Med andre ord: Ikke brenn trykkimpregnert eller malt trevirke.  

Klassikeren i norske hus og hytter er bjørkeved, og det er det gode grunner til. Bjørk har relativt høy brennverdi*, er lett tilgjengelig og oppfører seg eksemplarisk med akkurat passe knitring på bålet. Faktisk er over hver tredje vedkubbe som brennes i dette landet, fra en bjørk. Det betyr likevel ikke at andre tresorter ikke er fine å brenne – sprakende furu eller gran gir stemning og vellukt, og er du så heldig å ha tilgang på eik, har du en lun og ulmende venn som går bjørka en høy gang når det kommer til brennverdi.

Det aller viktigste rådet når det gjelder hvilken ved som er riktig å fyre med, er at den er tørr. Utover dette er det bare å fyre i vei.

Velg riktig ovn

Hvor effektivt du utnytter energien i vedkubbene, henger også sammen med hvilken ovn du har. I så måte går det en slags glidende skala fra åpen peis (mindre effektiv, maks kos) til lukket vedovn (maks effektivitet, mindre kos). Mange foretrekker en mellomløsning, en peisovn med glassdør og -vegger, slik at du kan nyte flammespillet samtidig som du varmer opp rommet på effektiv måte.

I dag får du kun kjøpt rentbrennende ovner som både utnytter energien mye bedre enn eldre ovner og har et mye lavere utslipp av partikler og avgasser. De kommer i alle mulige slags utførelser og varianter, med og uten konveksjon, som er en metode som gjenbruker og sprer varme på en annen måte enn tradisjonelle vedovner.

Uansett hva du foretrekker – bjørk eller furu, peis eller ovn – er det tre hovedregler 

* Brennverdi er betegnelsen på hvor mye energi de ulike tresortene har i gjennomsnitt. Den beregnes ut fra vekten på ved med 20 prosent fukt og gir et sammenligningsgrunnlag til annen energi fordi den uttrykkes i kWh. 

Slik tenner du fra toppen:

Tenk omvendt. Bygg opp bålet med de største kubbene nederst og legg småved på toppen. Avslutt med tennbriketter, bjørkenever eller bark og tenn på.

Hvis veden er god og tørr, skal det begynne å brenne «begge veier», altså både oppover og nedover samtidig. Husk å gi bålet nok oksygen til å begynne med og la gjerne ovnsdøren stå på gløtt en god stund til flammen er skikkelig i gang.

Nå kan du nyte en flamme som er renere, mer effektiv og faktisk penere enn tidligere. Dessuten kan du si til «bunnfyrere» at du selvfølgelig tenner på toppen, for da blir flammen renere, mer effektiv og faktisk penere