USIKKER PÅ HVILKEN PEIS DU SKAL VELGE? DETTE BØR DU TENKE PÅ

Planlegger du å oppgradere hjemmet ditt med en ny peis eller ovn i vinter? De fleste kjøper nytt ildsted kun én gang i livet, og da er det lurt å gjøre litt forberedelser.

Først og fremst bør du tenke over hvilke ønsker og behov som skal dekkes. Er målet først og fremst god stemning, mye varme, eller kanskje helst begge deler? Og skal du varme opp et stort eller lite rom? De fleste ønsker seg en peis som ser vakker ut hele året, og som varmer ekstra godt på kjølige høstkvelder og i kalde vintermåneder. Valgmulighetene er mange, og det gjelder å finne den peisen eller ovnen som passer perfekt til akkurat ditt hjem.

Hvor stor peis?

En peis med et stort brennkammer gir mye varme, mens et lite brennkammer gir mindre. Du bør derfor beregne hvor stort område du skal varme opp, før du velger peis. Det er kjedelig å montere et stort ildsted som gjør rommet for varmt, for fort. Du kan ta utgangspunkt i at en normalt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60-70 watt per kvadratmeter.

Vurder også om peisen skal være den eneste varmekilden, eller om du belager deg på andre varmekilder i hverdagen. Husk at varm luft stiger, slik at varmen fra en peis i første etasje også vil kunne bidra til oppvarming i andre etasje. 

Stil og design

Enten du ønsker peisen som et midtpunkt i stuen din, eller kun som varmetilførsel og hygge i lesekroken, så finnes det et ildsted som er perfekt til deg. Vi har peiser og ovner som passer til ethvert hjem - fra den unike Me-serien med rundt brennkammer, som kan henges fra både tak og vegg, til vår nye peis Capri som kan bygges opp mot taket, og som passer elegant inn i de fleste hjem. Velg en peis som gir deg et godt innsyn til flammene fra favorittplassen din, og gå for et design som står i stil med resten av interiøret.

Et ildsted skaper stemning og gir lun varme på kalde og mørke kvelder. Velger du riktig, får du så mye mer enn kun en varmekilde.

Capri Høy, vår nyeste peis, kan tilpasses din takhøyde.

Hvem kan montere peis?

I Norge stilles det ingen krav til hvem som kan montere ildstedet ditt. Du kan velge å gjøre det selv eller å sette bort jobben til en montør. Personen som skal montere ildstedet bør uansett sette seg inn i reglene for skorsteiner og ildsteder, og følge monteringsanvisningen nøye. Den ferdige peisinstallasjonen må deretter godkjennes av en kyndig person, slik som feiervesenet eller en sertifisert installatør, og en rapport må sendes inn til kommunen før du tar i bruk ildstedet.

Rentbrennende og miljøvennlig

Visste du at du i mange tilfeller kan få støtte til å bytte ut ditt gamle ildsted med et som er rentbrennende? En rentbrennende peisovn har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner gasser og partikler i røyken til varme. På den måten gir rentbrennende ovner mer varme, og slipper ut mindre svevestøv enn eldre peisovner. Alle peisene fra Nordpeis er rentbrennende, og fyring i en rentbrennende peis er en miljøvennlig måte å varme opp boligen på.

Skal du bytte fra en gammel vedovn til en ny peisovn så sjekk om din kommune har tilskuddsordninger som gjør at du kan få økonomisk støtte til denne investeringen. 

Slik får du fyr i peisen

  • Bruk ved av god kvalitet. Vi anbefaler 2-3 kg finkløyvet ved til opptenning.
  • Bygg bålet riktig. Bruk store og tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Begynn bakfra og stable fremover, slik at luften kan strømme ned langs glasset og inn under veden. 
  • Tenn på fra toppen. Det gir raskere oppvarming av selve brennkammeret, og gir god trekk i både ovnsrør og pipe. 
  • Ikke bruk aviser, blader og melkekartonger til opptenning. De lager mye aske og stjeler surstoff, og trykksverte er skadelig for miljøet.
  • Sørg for god tilgang på luft. Åpne alle ventiler og pass på at det kommer nok luft inn i rommet, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Sett gjerne døren til peisen eller ovnen på gløtt til det brenner godt.

Her finner du flere gode råd om fyring