USIKKER PÅ HVILKEN PEIS DU SKAL VELGE? DETTE MÅ DU TENKE PÅ!

Et ildsted skaper stemning og gir lun varme på kalde og mørke kvelder. Slik går du frem for å fornye peisen i høst.

Planlegger du et nytt ildsted? Da bør du aller først kartlegge hvilke ønsker og behov du vil det skal dekke. Er målet først og fremst god stemning, mye varme, eller kanskje helst begge deler? Og skal du varme opp et stort eller lite rom? De fleste ønsker seg en peis som ser vakker ut hele året, og som varmer ekstra godt på kjølige høstkvelder og i kalde vintermåneder. Valgmulighetene er mange, og det gjelder å finne den peisen eller ovnen som passer perfekt til akkurat ditt hjem.

Hvor stor peis?

En peis med et stort brennkammer gir mye varme, mens et lite brennkammer gir mindre. Du bør derfor beregne hvor stort område du skal varme opp, før du velger peis. Det er kjedelig å montere en stor peisovn som gjør rommet for varmt for fort. Du kan ta utgangspunkt i at en normalt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60-70 watt per kvadratmeter.

Vurder også om peisen skal være hovedoppvarmingskilde, eller om du belager deg på andre varmekilder i hverdagen. Husk at varm luft stiger, slik at varmen fra en peis i første etasje også vil kunne bidra til oppvarming i andre etasje. 

Stil og design

Enten du ønsker peisen som et midtpunkt i stuen din, eller kun som varmetilførsel og hygge i lesekroken, så finnes det et ildsted som er perfekt til deg. Nordpeis har peisovner og peisinnsatser som passer til ethvert hjem: fra stilrene ME, med et rundt brennkammer, som kan henges fra både tak og vegg, til BOX, som diskret kan integreres i bokhyllen din. Velg en peis som gir deg et godt innsyn til flammene fra favorittplassen din, og gå for et design som står i stil med resten av interiøret.

Hvem kan montere peis?

I Norge stilles det ingen krav til hvem som kan montere ildstedet ditt. Du kan velge å gjøre det selv eller å sette bort jobben til en montør. Personen som skal montere ildstedet bør uansett sette seg inn i reglene for skorsteiner og ildsteder, og følge monteringsanvisningen nøye. Den ferdige peisinstallasjonen må deretter godkjennes av en kyndig person, slik som feiervesenet eller en sertifisert installatør, og en rapport må sendes inn til kommunen før du tar i bruk ildstedet.

Disse ildstedene blir installert i TV-serien Eventyrlig oppussing.

Rentbrennende og miljøvennlig

Visste du at du i mange tilfeller kan få støtte til å bytte ut ditt gamle ildsted med et som er rentbrennende? En rentbrennende peisovn har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner gasser og partikler i røyken til varme. På den måten gir rentbrennende ovner mer varme, og slipper ut mindre svevestøv enn eldre peisovner. Alle peisene fra Nordpeis er rentbrennende, og fyring i en rentbrennende peis er en miljøvennlig måte å varme opp boligen på. Skal du bytte fra en gammel vedovn til en ny peisovn så sjekk om din kommune har tilskuddsordninger som gjør at du kan få økonomisk støtte til denne investeringen. 

Slik får du fyr i peisen

  • Bruk kvalitetsved. Vi anbefaler 2-3 kg finkløyvet ved til opptenning.
  • Bygg bålet riktig. Bruk store og tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Begynn bakfra og stable fremover, slik at luften kan strømme ned langs glasset og inn under veden. 
  • Tenn på fra toppen. Det gir raskere oppvarming av selve brennkammeret, og gir god trekk i både ovnsrør og pipe. Ikke bruk aviser, blader og melkekartonger til opptenning. De lager mye aske og stjeler surstoff, og trykksverte er skadelig for miljøet.
  • Sørg for god tilgang på luft. Åpne alle ventiler og pass på at det kommer nok luft inn i rommet, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Sett gjerne døren til peisen eller ovnen på gløtt til det brenner godt.

 

 

Kilde: nordpeis.no