SLIK FÅR DU FYR I PEIS OG OVN

Moderne peiser og ovner er annerledes enn eldre ildsteder. Derfor må du også fyre på en annen måte.

Bruk ved av god kvalitet - og nok av den

Mange blir overrasket over hvor mye ved som anbefales til opptenning. Vi anbefaler faktisk 2-3 kg finkløyvet ved til opptenning. Dette fordi moderne, rentbrennende ovner bruker lenger tid på å varme opp pipen, noe som er nødvendig for å få ordentlig trekk. Dette igjen hjelper deg med å få skikkelig fyr og du får også en mer effektiv forbrenning.

Bygg bålet på riktig måte

  • Bruk store vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningspbriketter øverst. Begynn bakfra og stable fremover slik at luften kan strømme ned langs glasset og inn under veden.
  • Det er viktig at vedkubbene er tørre. Er du usikker på om vedkubbene er helt tørre kan du slå dem mot hverandre. Hvis det høres ut som et balltre som treffer en ball er veden klar for fyring.
  • Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen, så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

Tenn på fra toppen

Når du tenner på fra toppen, får du raskere oppvarming av selve brennkammeret. Det gir deg raskt god trekk i både ovnsrør og pipe, og god tilgang til på oksygen er som kjent bra for å få fyr på bålet. Flammene på toppen sørger også for å varme opp kubbene under. Kubbene under kommer til å avgi gasser som også er med på at bålet brenner og holdes ved like.

Sørg for bra tilgang på luft

Åpne alle ventiler i ovnen og pass på at det kommer nok luft inn i huset hvor ildstedet er. Skru gjerne av kjøkkenviften og ventilasjonsanlegg, fordi disse drar luft ut av huset og reduserer trekken i pipa. Sett gjerne døren på peisen eller ovnen på gløtt i opptil fem minutter til det brenner godt.

Først når ildstedet er varmt (etter ca. 15 minutter) bør du regulere ned ventilene. Det er viktig å ikke stenge spjeldene så mye at flammene dør ut.

Andre nyttige tips og råd:

Det er mer miljøvennlig å brenne ved med synlige flammer. Bål uten flammer dobler utslippene av kullos og partikler.

Ikke bruk aviser, blader eller melkekartonger til opptenningen. De lager mye aske og stjeler surstoff, samt at trykksverte er skadelig for miljøet.

Se hvordan du får fyr

Flere filmer om hvordan få fyr i en av våre ovner eller peiser

Generell veiledning fra Norsk Varme